Shopping bag

Your cart is empty

Nike Huarache

  • Posted on
Nike Huarache

Ontdek het verhaal achter de razend populaire Nike Huarache.

De Nike Huarache; een icoon onder de sneakers

Misschien is het wel de meest gedragen sneaker wereldwijd; de Nike Huarache. Het is echt een onverslaanbaar model, want sinds het in 1991 door Nike op de markt werd gezet als hardloopschoen is het wederom een grote hype onder mannen én vrouwen. En dat is natuurlijk niet zo gek want de schoen is niet alleen zo vormgegeven dat hij perfect zit, het design van ontwerper Tinker Hatfield, dat destijds aardig revolutionair was, past perfect bij de nieuwste urban trends in mode en stijl. En Nike blijft ieder seizoen weer verrassen met de Huarache in nieuwe modellen, kleuren, materialen en bijzondere limited editions die dan ook meteen collector's items worden.

Shop de Nike Huarache hier op Bruut.nl.

De perfect pasvorm in een innovatief ontwerp

“Have you hugged your foot today?” Deze zin wordt vaak door Nike in reclames gebruikt als het om de Huarache gaat. En dat is niet eens zo gek, want de Huarache heeft een bijzonder goede pasvorm die vrijwel iedereen goed zit; hij sluit nauw maar comfortabel om de voet, heeft een prettig verend voetbed en komt net tot onder enkel waardoor hij veel stevigheid heeft maar ook veel bewegingsvrijheid biedt. Het ontwerp zit zo doordacht en goed in elkaar dat het model, sinds zijn introductie in 1991, eigenlijk nauwelijks is veranderd. De hardloopschoen werd destijds bedacht en ontwikkeld door Tinker Hatfield, die voor Nike ook de Air Jordans en Air Max ontwierp, en destijds een hardloopschoen wilde neerzetten waarbij functionaliteit en prestaties voorop stonden.

 

Soepele binnenschoen voor krachtige prestaties

Hatfield liet zich voor de Huarache inspireren door de soepelheid van neopreen waterskischoenen. Vervolgens ontwikkelde hij een uniek binnenwerk van neopreen en spandex dat zich als een soepele sok om de voet sluit en voegde een phylon tussenzool toe voor extra demping. Daarnaast hield Hatfield de constructie niet verborgen en plaatste het skelet van thermoplastische banden prominent bij de enkel en de hiel omdat de technologie juist gezien mocht worden bij deze schoen. Het bekende Nike ‘swoosh’ logo op de zijkant moest daar dus wel voor wijken, maar dat geeft de Huaraches dan ook hun compleet eigen karakter. Een revolutionaire hardloopschoen was geboren!

 

Het succes van de Huarache

Door zijn uitzonderlijke model en opvallende kleurstellingen die Hatfield voor de schoen koos werd de Huarache door Nike eerst wat huiverig op de markt gebracht. Ze hadden er eigenlijk niet direct vertrouwen in dat het succesvol zou verkopen. Gelukkig wisten wat slimme marketeers van Nike de schoen te promoten tijdens de New York Marathon en het tegendeel werd al gauw waar; de schoenen vlogen binnen twee dagen weg en het model werd enorm populair. De Huarache werd meteen geprezen om het opvallend design en lichte draagcomfort, en de schoen werd dan ook direct gepromoot door opvallende ambassadeurs uit de sport- en tv-wereld zoals vijfvoudig olympisch kampioen Michael Johnson en stand-upcomedian Jerry Seinfeld.

 

De Nike Huarache Air Flight

Ook vanuit het basketbal kreeg de schoen flink wat aandacht en Nike ontwikkelde daar dan ook speciaal een nieuw hoog model voor; de Nike Huarache Air Flight met de opvallende openingen bij de enkel. Het model wordt ook wel beschouwd als een meest comfortabele en beste basketbalschoenen die ooit is gemaakt. Na de lancering in 1992 werd de Air Flight meteen omarmd door bekende basketballers zoals de spelers van het bekende Fab Five team van The University of Michigan. De schoen paste dan ook perfect bij de opvallende looks die dit teams voor het eerst op het basketbalveld introduceerde en ze kregen meteen navolging door ander NBA spellers en basketbal prominenten. Nog steeds is deze schoen erg favoriet onder de huidige generatie basketbalspelers, waaronder Kobe Bryant. Zie hieronder de commercial van de Air Flight uit 1992:

 

Verschillende Huarache modellen

Na het succes van de original Huarache en Air Flight werden er door Nike al snel nieuwe modellen van de Huarache op de markt gezet. Zo volgde de Nike Huarache international, een lager model, werd er met de Nike Air Tech Challenge Huarache een combinatie met de Nike Air Max sneaker gemaakt en verscheen met de Air Dynamic Flight het originele swoosh logo van Nike weer op de zijkant. Voor hardlopers ontwikkelde Nike speciaal de lichtgewicht schoen Nike Huarache Light. Ook schroefde Nike de innovaties in basketbalschoenen op; zo is de Nike Air Trainer Huarache ’94 versie uitgevoerd met extra schokdemping in de zolen en in 2004 stopte Nike al zijn technologie in de Air Zoom Huarache 2k4, misschien wel de beste basketbal schoen ooit.

 

Zie hier Kobe Bryant met een paar Nike Huarache.
 

Nike’s succesvolle revival

De populariteit van de Huarache was de laatste jaren wat weggeëbd maar de sneaker is op dit moment bezig met een ware revival. De Huarache wordt wederom weer gewaardeerd door zijn pasvorm en strakke design die onveranderd goed is gebleven. Nike heeft dan ook een aantal modellen uit de nineties opnieuw op de markt gebracht en onder ware Huarache adepten zijn de originele vintage versies uit de beginjaren ook ontzettend populair. Tegenwoordig kan je Huaraches kopen in ongekend veel kleurstellingen die Nike ieder seizoen weer handig weet te matchen met heersende trends en looks. Daarnaast kan je tegenwoordig ook je eigen unieke Huarache ontwerpen in jouw favoriete kleuren. Als dat geen ware hug voor je voet is!

 

By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »